perjantai 24. toukokuuta 2024

Terveydenhuollon sekaannukset

 



 

Aivan pakko on nyt avautua viime viikkoihin osuneista terveydenhuollossa sattuneista kommelluksista.

Puoliskolla oli pääsiäisen alla lääkärikäynti Kotkassa. Samalla reissulla lääkäri uusi siinä hetkessä uusimisen tarpeessa olleet reseptit. Yksi jäi uusimatta – ehkä siksi, että reseptissä oli vielä pikkuisen jäljellä. Pian oltiin tilanteessa, että resepti oli tyhjä. Apteekista tarjouduttiin uusimaan resepti terveyskeskuksen kautta. Sieltä uusittiin tuota lääkettä vain yhden paketin verran. Siis lääkettä, jota puolisko on syönyt säännöllisesti vähintään viisi vuotta. Pyysin laittamaan saman tien uuden uusimispyynnön, sillä yhdellä paketilla ei päästäisi kuin puolitoista kuukautta. Pian kilahti puhelimeen viesti: ”Reseptiä ei ole uusittu. Jos edelleen haluat uusia reseptin, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.”

Mikä luukku se ”terveydenhuolto” on? Jos terveyskeskuksesta oli tullut tyrmäys, minusta oli loogista soittaa Kotkan sairaalaan sydänpolille. Siellä hämmästeltiin kovasti terveyskeskuksen toimintaa. Toki toruttiin minuakin, kun moisella asialla tohdin häiritä heidän kiireisiä ja ylityöllistettyjä lääkäreitä ja hoitajia. Pahoittelin ja tietysti ymmärsin asian, mutta hätä oli minullakin puoliskon aamuin illoin otettavasta lääkkeestä.

Seuraava tekstari kertoi näin: ”Sydänpolilta hei. Sinulla pitäisi olla xxx-lääkkeeseen resepti, lääkäri tarkisti reseptikeskuksesta. Voita hakea lisää lääkettä apteekista. Terv. Polin hoitaja”. Suuntasin seuraavana päivänä apteekkiin tarkistamaan tilannetta ja kylläpä vain terveyskeskuksesta oli kuin olikin resepti uusittu uudemman kerran.

Toinenkin kummallisuus osui kohdallemme. Työterveydestä kirjoittelivat, että ennen minun reseptini uusintaa pitäisi käydä verikokeissa ja lääkärillä. Minäpä jonottelin Herhiläisen puhelinpalvelussa ja yritin varata aikaa. Ajanvaraushoitaja tiesi kertoa, ettei vuosikontrolli kuulu työterveyteen, vaan aika olisikin otettava terveyskeskukseen. Terveyskeskuksessa olen työterveyteen oikeutettuna melko vieras. Jotta saataisiin asia alulle myös terveyskeskuksessa, piti varata pitkä hoitaja-aika, niin että kaikki ehdittäisiin käydä läpi.

Ihmettelen suuresti tätä logiikkaa. Säästöistä ei voi olla kyse, kun samaa asiaa jaetaan hoidettavaksi sinne ja tänne. Taitavat järjestelmän piuhat olla nyt pahan kerran sotkussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti