sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Oma tupa, oma lupa

Hoksasin tuossa pääsiäisen pyhinä hämmästellä, miten onkin mukavaa, että omassa tuvassaan saa tehdä omia ratkaisuja. Ei tarvitse kysyä lupaa isännöitsijältä, eikä vuokraisännältä.

Meidän perheessä kesäily on tärkeää. Kesäilyyn kuuluu muun muassa grillausta, marjastusta, kukka- ja hyötykasvikokeiluja sekä kalastusta. Noista kaikista tahtoo syntyä sotkua ja roiskeita. Grillivehkeiden pesua ei toden totta suoriteta valkoisessa keittiössä, vaan letkun kanssa vanhalla puisella pihapöydällä. Mehumaija pestään pesuhuoneessa ja Maijan pesun jälkeen suihkutetaan koko kylppäri. Taimihommia aloitellaan kevättalvella kodinhoitohuoneessa, mutta sielläkin pitää varoa valkoisia kaapistojen ovia. Kalanperkuulle ei ole oikein sopivaa paikkaa löydetty.

Nytpä meille löytyi 170-senttinen rosterinen tiskipöytä kahdella altaalla. Tuosta suunniteltiin tehtävän kesätiskipaikka noihin kaikkiin edellä mainittuihin sottapuuhiin. Tiskipöydän piti tulla ihan vain talon seinustalle. Tulovettä kaavailtiin letkusysteemillä toimivaksi. Käytetyn veden matkaa kaavailtiin keräilytankin kautta kasvimaalle meneväksi.

Kun puolisko teki kierroksen talon ympäri metrimitta käden jatkeena, oli suunnitelma jalostunut jo kovasti. Kas tiskipöytä sopiikin takakuistille katon alle suojaan. Tulovesi saataisiin kuulemma suoraan vesipostista ja poistovesikin olisi mahdollista yhdistää talon viemäriverkkoon. Pikkuisen minusta kuulosti utopialta tuo poistoletkun toimittaminen hirsiseinän läpi seinän takana olevaan kodinhoitohuoneen lattiakaivoon, mutta ei kun tuumasta toimeen.

Puolisko on tarkka poika mittaamisen kanssa. Kodinhoitohuoneen seinässä oli 10cm leveä kohta, johon poran piti osua. Silloin ei rikkoutuisi seinän laatoitus. Lisäksi pora ei saisi rynnistää liian pitkälle talon sisäpuolelle, jotteivät tulevat ja menevät kylmät ja kuumat vesiputket vaurioituisi. Teippi laitettiin merkiksi poraan siihen kohtaan, jonne terä voisi upota.

Minä istuin kodinhoitohuoneen oviaukossa sisäpuolella pelkääjän ja tarkkailijan paikalla. Puolisko porasi. Ensin lävistettiin hirsi, sitten villa ja lopuksi kipsi. Reiästä sujautettiin poistoletku näppärästi lämminvesivaraajan alla olevaan lattiakaivoon. Toden totta meillä on näppärä ja toimiva kesäpesupiste grilliritilöille, mehumaijalle, kalansaaliille ynnä muille roiskuville ja sottaaville pestäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti