sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Puuliiteri



Olemme nyt asuneet Rapakivessä kolme ja puoli vuotta. Tuona aikana uudisrakennus on saatettu valmiiksi ja sen ympärille on rakennettu talousrakennuksiakin. Viime syksynä talousrakennukset olivat vielä virtuaalirakennuksia, mutta talven aikana ne ovat muotoutuneet oikeiksi, käsin kosketeltaviksi rakenteiksi. Verstas ja aitta-varasto ovat vesikatetta ja pintamaalia vaille valmiit.

Vaikka emme ole saaneet noita kahtakaan aivan viimeistä piirtoa myöten valmiiksi, rakennamme jo uutta. Nyt on tekeillä kaikkien taiteen sääntöjen mukainen, tuulettuva rakoliiteri polttopuiden varastoimiseen.

Polttopuuvaraston saaminen Rapakiven tontille on osoittautunut yllättävän haasteelliseksi. Liiteriä ei tunnuta saatavan onnistumaan millään. Siitä syystä talon katseilta piilossa oleva takakuisti on saanut palvella puuvarastona jo usean talven ajan. Ensimmäinen yritys puuvarastoksi tehtiin muokkaamalla puuseehen varatut kevythirret vinokattoiseksi vajaksi. Pikkuruinenhan se toki oli, mutta tyhjää parempi. Menneen talven aikana rakennetun aitta-varaston yhden, pikkuista vinokattoista vajaa suuremman, varastohuoneen piti olla nimeltään puuliiteri - mutta ei. ”Tuli liian hyvä”, sanoi puolisko. Tiiviiksi rakennettu huone sai uudelleennimeämisessä nimen ”kakkosvarasto”. Nyt kokoamme kierrätetyistä kyllästetyistä aitatolpista rakoliiteriä.

Vappupäivänä valmiina oli tanssilava. Siis pelkkä liiterin lattia korkeitten jalkojen varassa. Vappusää ei suosinut ulkotansseja, joten testaamatta jäi. Tuuletuksesta oli pidetty huolta ja tuuli sopii viheltämään liiterin alta. Parin päivän päästä seinien alkaessa vähitellen nousta, tuumasimme: ”kas jätetäänkö näin – tämähän olisi oiva pergola!” Ihan jo hätäännyin itsekin, että eikö vieläkään valmistu polttopuille kunnon suoja.

Vaan kyllä nyt täytyy saada liiteri valmiiksi. Liiterin vieressä odottaa monta kuutiota valmiiksi pilkottua polttopuuta. Kevätahavan olisi tarkoitus kuivata puita alkajaisiksi, liiterissä voisi tapahtua sitten vielä loppusilaus.

Tähän liiteriin sopii kymmenen kuutiometriä polttopuita. Se on osapuilleen kahden talven lämmityspuumäärä. Ostin itselleni iloksi klapikoneen, jolla saan klipsuteltua pöllit klapeiksi. Pianhan siihen joutuu tietenkin tekemään vierelle liiterin laajennuksen tai ainakin sen peltikatolla peitellyn pinon vajan seinustalle. Klapikoneella klipsuttelu on nimittäin ehdotonta lempparipuuhaani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti