sunnuntai 31. elokuuta 2014

"Kolmen konstin timpermanni"

Erkki Liikasen laulelma Kolmen konstin timpermannista jostain hamasta 1970-luvulta alkoi soida päässäni, kun puoliskon viimeisin - vähintäänkin kolmitoiminen - innovaatio oli saatu käyttöön. Puolisko nimittäin rakensi köysiradan, jolla on ainakin kolme käyttötarkoitusta.

Köysirata ei ole pitkä, eikä se ole rinteessä, mutta se on silti tuiki tarpeellinen. Puolisko viritti talon ison kuistin ja puuliiterin välille vaijerin. Tuo väli on tosiaan ihan tasamaata eikä se ole juuri kymmentä metriä pidempi matka, vaan kolme tarvetta köysiradalle löytyi oitis.

Vaijerissa on rullasysteemi, johon on kiinnitetty ”roikutin”. Roikuttimeen saattaa näin kesäkelissä kiinnittää lapsenlapsen vauvakeinun. Puolivuotiaalle saa köysiradalla antaa turvalliset hurukyydit ja totuttaa näin tuleviin huvipuistoriemuihin. Koeajossa ukki lähetti vauvan talon kuistilta liiterin edessä odottavalle mummolle. Ja mummo palautti paketin paluumatkaan ”ilmaiselle menopaluulle”. ”Vastuulliset isovanhemmat...” mumisi kuulemma esikoinen touhun nähdessään. Vauvan äiti oli toki vieressä kameran kanssa dokumentoimassa hurjastelua, joten kaipa hän kantoi osan vastuusta.

Roikuttimeen voi yhtä lailla napsauttaa kiinni myös koiran hihnan. Silloin, kun keskimmäisen koirakaveri koirarouva vierailee meillä, saa Nelly hieman lisää liikkumatilaa, kun talon ja liiterin välinen vaijeri toimii juoksunaruna.

Talvioloissa tuohon samaan köysirataan on tarkoitus kytkeä mummon puukoppa. Pehmytkudosreuman kiduttamille käsivarsille on varsin iso helpotus, ettei puukoppaa tarvitse kantaa. Vielä sitä tämä mummo tässä voinnissa sinne liiteriin tallustaa ja puut koppaan lastaa, mutta se kuorman kantaminen on jo haaste. Takaisin kävellessä koppa kulkee jatkossa rinnalla kevyesti vaijerin varassa.

Toisaalta on myönnettävä, että tässä kohtaa köysiradassa on vielä pikkuisen parantelemisen varaakin. Kaveri keksi heti aivan huikean hyvän tuotekehittelyn paikan. Hän tuumasi nimittäin, että puoliskopa saakin seuraavaksi ruveta seuraamaan Tori.fi:tä ja hankkia sieltä köysirataan 2-paikkaisen tuolihissin. Sellainen varmaan löytyy joltakin lumettoman talven vuoksi lopettamaan joutuneelta laskettelurinteeltä. Siinä kelpaisi mummon mennä liiterille jalkojaan kastelematta. Toisella paikalla kulkisi puukoppa somasti vierellä. Menomatkassa tyhjänä ja palatessa täytenä.

Lämmityskauden alkua odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti