sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

”Halutaan ostaa mökki mukavuuksilla”



Tänä kesänä ovat asuntoautot ja matkailuvaunut sekä kotimaiset mökkilomat nousseet arvoon arvaamattomaan, kun ulkomaille matkaaminen ei ole oikein suositeltavaa taikka kannustettavaa toimintaa. Uutisissa kerrottiin, että matkailuautojen ja -vaunujen kysyntä on ylittänyt kaikki odotukset ja paikoin on ollut pulaa tarjottavasta. Karavaanaritouhu onkin tähän aikaan oikein hyvin sopivaa omavaraista lomailua. Ei tarvitse tungeksia kansan paljoudessa, vaan voi ajella omaan tahtiin - yöpyä ja ruokaillakin omineen. Mökkien kysynnän lisääntyminen on kuulemma monin paikoin näkynyt lisääntyneenä ovenkäyntinä kiinteistönvälittäjien toimistoissa ja lisääntyneinä kontakteina pankkien luotto-osastoilla. Puhelimet ovat rallattaneet ja sähköpostit kilahdelleet kuulemani kukaan taajaan myös mökkien vuokraajilla. Se, mitä halutaan on: ”mökki mukavuuksilla”.

Jäinpä tuossa miettimään, ettei se ”mökki mukavuuksilla” ole mikään absoluuttinen ilmaisu. Mukavuudet voivat tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Joku sisällyttää mukavuuksiin juoksevan veden, vesivessan, suihkun ja tiskikoneen. Jollekulle mukavuudet tarkoittavat vaikkapa sähköä, kompostivessaa ja mökin pihaan tuovaa tietä. Paljon tuntuu olevan niitäkin, joille mökillä pitää mukavuuksia olla jopa enemmän kuin kotona, että oleminen olisi oikein leppoisaa ja helppoa. Ja eiköpä liene niitäkin, joille tärkein mukavuus on hiljaisuus ja oma rauha luonnon keskellä omalla saarella. Laitoin kurillani googlehakuun ”mökki mukavuuksilla” ja sain ensimmäiseksi hauksi sataneliöisen talviasuttavan mökin, jossa kerrottiin olevan tiskikone, tv ja ilmalämpöpumppu, wc kummassakin kerroksessa sekä pyykkikone. Autotallejakin oli kahdelle autolle. Omaa rantaa ei kuitenkaan ollut, tosin matkaa uimapaikkaan oli vain 100 m.

Meidän vaatimaton Datšamme on meidän mielestämme ihan ”mökki mukavuuksilla”, vaikkei mökkistandardimme kaikkia perheenjäseniä tyydytäkään. Meillä ei ole painevettä, mutta meillä on oma ranta ja sähköpumppu tuo veden letkua pitkin saunalle. Saunassa meillä on ladattava mökkisuihku, joka on selkeä mukavuus. Meillä on myös pyykkikone, jota vihdoin tänä kesänä käyttöohjeet saatuani uskaltauduin käyttämään. Kätevä moderni pulsaattoripesukone lingolla on kelpomukavuus sähköistetylle, mutta painevedettömälle mökille. Mukavuutta tuo tietenkin tie perille, jolloin kauppakassin kanssa voi ajaa autolla rapun pieleen - ihan kuin kotona. Sähköt ovat mukavuus, joka helpottaa elämää kummasti. Sähköt mahdollistavat jääkaapin, lieden ja vaikka tietokoneen käytön myös mökillä. Puucee kuuluu ehdottomasti mökin mukavuuksiin. Ostaessamme paikan iloitsimme eteiskomeroon kätketystä kompostoivasta vessasta, mutta kovin pian hoksasimme, että haluamme raikkaan ja ilmavan, oikean tuulettuvan puuceen. Tämän kesän uutuushankintana se saatiinkin. Tv:tä meille ei tule, vaikka talon katolla komea harava vanhojen asukkaiden jäljiltä onkin. Tv:n katseluun kotona kuluva aika käytetään täällä sukulaistapaamisiin ja vaikkapa luonnon tarkkailuun. Koronakevään ohjeiden mukaan sukulaistapaamisia on kehotettu järjestämään mieluummin ulkotiloissa. Tapaamisten mahdollistamiseksi rakensimme saunan eteen reilun kahdenkymmenen neliömetrin terassin. Pienellä joukolla ei turvavälien pitäminenkään ole vaikeaa. Ihan ehdoton mukavuustekijä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti