perjantai 31. heinäkuuta 2020

Lapsuuden satujen aarrearkku



Lapsena lukemissani saduissa esiintyi aika usein aarrearkku. Sellainen kuperakantinen puuaski metallivahvikkein. Lapsena aarrearkku kuulosti jännittävältä ja salaperäiseltä jutulta. Aarre saattoi olla löydettävissä sateenkaaren päästä, yksinäiseltä saarelta, hylätystä talosta tai joskus jopa laivan hylystä. Ei lapsi osannut ajatella, ettei sateenkaaren päähän taida onnistua kävelemään ja että yksinäisiä saariakin lienee lopulta aika harvassa – kuka sinne sitä paitsi silloin olisi aarteen piilottanut. Autiotalot ja laivanhylyt ovat nekin aika tavoittamattomia. Satujen aarrearkussa oli aina kultaa, timantteja, koruja tai rahaa. Lapsen mieltä kiehtoi ajatus aarteen löytämisestä ja omistamisesta. Voi, jos olisikin koruaarre, jota ihailla! Todellisuudessa sellaista aarrearkkua taitaa olla kovin harvalla. Lienevätköhän edes Ruotsin tai Iso-Britannian kuningattarien koruaarteet heidän omiansa – eivätköhän valtiot omistane ne korut, joita kuningattaret saavat käyttää?

Nyt aikuisena ymmärrän muutenkin toisin. Ei aarteen tarvitse olla kultaa taikka koruja. Eihän niillä tavallisen ihmisen elämässä lopulta kovin paljon ole käyttöä. Raha toki olisi käyttökelpoista, mutta normaali kuukausiannos sitäkin riittää normaalin elämän perustarpeisiin. Ei aarretta tarvitse välttämättä kaivaa ylös piilostaan, sen voi myös kerätä, poimia, hillota tai säilöä.

Minulla on aivan varmasti aarrearkku. Se on valkoinen ja sen kyljessä lukee Electrolux. En säilytä aarrearkussani koruja. Kalevalakoruni pärjäävät vallan hyvin omissa pahvisissa rasioissaan. Ei siellä rahaakaan ole, sillä vähät rahani kulkevat aika nopsaan tililtä kiertoon – ”eivät ehdi tehdä pesää”, kuten Pohjois-Karjalassa sanottaisiin. Eivät rahani silloin tarvitse arkkua pesäkseen. Kaiken omistamani kullan jaksan kantaa sormissani. Minun aarrearkkuni sisältää lähinnä metsän antimia ja siellähän meillä suomalaisilla varsinainen aarre onkin.

Pakastearkussani on herrojen herkkua, eli hirvenlihaa, jota on ainoastaan säästele vaan silloin tällöin myös valmistan sunnuntairuoaksi. Pakastimessani on myös ”metsien kultaa” eli kantarelleja, ”hopeaa” herkkutattien muodossa ja ”pronssiksi” määrittelemiäni suppilovahveroita, joita olen itse poiminut ja säilönyt talven piirakka- ja soositarpeiksi. Marjaherkkuja – metsien jalokiviä - aarrearkustani löytyy monta lajia. Marjojen aateliin lukeutuvat metsävadelmat, joita olen taas muutamana viime vuonna onnistunut löytämään. Ne ovat sellaisia rubiineja, ettei niitä mustikoiden joukkoon tarvitse laittaa kovinkaan monta, kun piiraassa tai keitossa on jo aivan kuningattarellinen maku. Sinne aateliin kuuluvat itseoikeutettuina myös lakat. Niitäkin löytyy, vaikken ikinä ole lakkasuolla käynyt. Lakkakakkuhan juhlistaa juhlan kuin juhlan ja lakkahillolla höystäen vaniljajäätelöstäkin sukeutuu ylhäinen herkku.  Arkisia mustikoita aarrearkustani löytyy totta kai runsaasti. Tuo kotimainen superfoodi on talvivarastojen perusta – pirtelöiden, marjakeittojen ja -piirakoiden raaka-aine. Puutarhamansikoitakin aarrearkussa on, vaikka parhaitahan mansikat ovat kesällä suoraan tilalta haettuina. Talvella pakastimesta sulatetut marjat lössähtävät ikävästi, mutta tuovat toki kesän maun kielelle.

Nyt on paras aika täyttää aarrearkkua ja päästä nauttimaan sen antimista tulevan talven aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti