torstai 28. huhtikuuta 2022

Reissuhuomioita

 


 


Teimme pääsiäisen aikaan reissun Tallinnaan. Sellaisen yön yli -piipahduksen, mitä reilut kaksi vuotta sitten tehtiin tämän tuosta. Auton kanssa ajettiin laivaan, oltiin yötä Tallinnassa, teetettiin jalkahoito ja parturointi. Muuutamia muitakin asioita ehdittiin hoitaa perillä kohteessa.

 

Tai ainakin silloin kaksi vuotta sitten homma meni noin, nyt on moni asia toisin. Tuttu, luotettava Ilusalonki oli joutunut lopettamaan toimintansa. Puhelinnumero ja hinnatkin olivat vielä ikkunassa. Mutta kun ”helistin” annettuun numeroon, minulle kerrottiin, ettei töitä enää tehdä ja puhelu katkaistiin nopeasti. Seikkailimme autollamme aika kauan - ja itse asiassa aika kauas ydinkeskustasta - kunnes löysimme Ilusalongin, johon saattoi saada ajan lyhyen Tallinnassa olomme aikana.

 

Sadamarketin juustokauppias kutsui maistamaan juustoa, mutta eipä hänen valikoimansa ollut enää kuin ennen. Nyt vitriinissä oli vain muutama juusto näyteikkunan lähellä, liikkeen etuosassa. Lisäksi koko  Sadamarketin basaariosasto näytti nykyisellään olevan yhtä ja samaa lastenvaatepuotia. Veikkaan, että moni myyjä on sieltäkin joutunut hakeutumaan muihin töihin ja yksi kauppias oli saanut levittäytyä koko alalle, jotta basaari näyttäisi elävältä ja toimivalta.

 

Hotellissa jututin suomea puhuvaa respan tätiä palveluiden alasajosta ja ukrainalaispakolaisista. Hänkin sanoi, ettei uskalla enää suositella hotelliasiakkaille edes lähiravintolaa, sillä ei voi olla varma sen olemassaolosta tai ainakaan aukioloajoista. Palvelut ovat kuihtumassa. Ukrainaan rekisteröityjä henkilöautoja näkyi kaupunkikuvassa ja hotellin parkissa selkeästi enemmän kuin meillä Suomessa. Pieneen Viroon oli pääsiäiseen mennessä tullut 20 000 ukrainalaista. Viron valtio oli majoittanut pakolaisia hotelleihin. Meidänkin hotellissamme aivan sataman tuntumassa oli enimmillään ollut 150 ukrainalaista äitiä lapsineen ja lemmikkieläimineen. ”Meillä oli talo täynnä”, naureskeli respan hoitaja. ”Lapset juoksivat vielä iltayhdeltätoista. Joku äideistä ei pystynyt nukkumaan lainkaan vaan kävi tunnin välein ulkona.”  Toisena pääsiäispäivänä olivat viimeisetkin siirtyneet satamassa olevaan laivaan, johon pystytään kuulemma majoittamaan 2100 henkeä.

 

Totuus on se, että on maailma muuttunut monella tapaa, mutta kaikeksi onneksi kevät tulee tänäkin vuonna. Se varmistui Suomenlahden etelärannalla käydessä. Lunta ei Tallinnassa ollut enää ollenkaan ja ilmassa oli havaittavissa lämmin tuulahdus, vaikka katukahvilat vielä kiinni olivatkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti