torstai 29. kesäkuuta 2023

Asiakkaan markkinat





 

 

Meillä vallitsevat asiakkaan markkinat – monessakin mielessä. Parhaimmillaan asiakkaalla on tarve ja yrittäjällä siihen palvelu taikka ratkaisu. Silloin homma sujuu kuin hyvin harjoiteltu tanssi. Aina näin ei kuitenkaan ole. Toisinaan asiakas kokee saaneensa huonoa palvelua ja äänestää jaloillaan, eikä tule samaan paikkaan toiste. Siihen asiakkaalla on oikeus, vaikkei asiakas mielestäni todellakaan ole ”aina oikeassa”.

 

Ajelin eräänä helteisenä päivänä kärry perässä mökiltä kotia kohti. Tunnettu ja tunnustettu tosiasia on se, etten osaa peruuttaa kärryn kanssa ja joudun valikoimaan pysähdyspaikat sitä mukaa, että voin ajaa yhdestä liittymästä sisään ja toisesta ulos. Etelään päin ajaessa sellaiset pysähdyspaikat ovat todella harvassa ja siksi olin varautunut reissuun patonginpätkällä ja limpparitölkillä. Pääsinkin niiden turvin Pyhtäälle kaksoiskahviloille asti. Ilahduin hyvistä parkkipaikoista ja päätin pysähtyä ruokailemaan, vaikkei kotiin enää pitkästi olisikaan.

 

Tovin odottamisen jälkeen ilmestyi tiskille asiakaspalvelija käsiään kuivaillen. Tilasin juustohampurilaisen, josta seinällä oli houkutteleva kuva. Hautova ukkosta enteilevä ilmanalako lie kiusannut ravintolatyöntekijää, sillä nopeasti kävi selväksi, ettei nyt ollut hyvä hetki tilailla mitään. ”Jos sinä odottaa puoli tuntia, sitten saa. Minulla kiire, kiire, kiire!” Varmemmaksi vakuudeksi hän viittoi moneen suuntaan kiireitään esitellen. En tietenkään halunnut olla vaivaksi ja lähdin jatkamaan matkaa.

 

Saman päivän iltana minulle oli tulossa ostaja autolle, joka oli tehnyt tenän ja viettänyt korjaamon pihalla jo reilun kuukauden korjauksen kustannusarvion tekemisen jälkeen. Ostaja tuli trailerin kanssa pitkästä matkasta. Meillä oli meneillään normaali kaupankäynti; ostaja potkiskeli renkaita ja minä odotin päätöstä.  Tulipa siihen sitten tämän monikansallisen korjaamon mekaanikko ja alkoi moittia auton tilannetta. Ei ymmärtänyt, vaikka koetin silmilläni sähköttää, ettei hänen kommenttejaan kaivata. Ostaja sai ihan pyytämättä mekaanikolta apua hinnan alas tinkimiseen. Mitään syytä moiseen ei ollut, sillä vian tutkimisen lasku oli maksettu jo aikaa sitten. Osaan tehdä johtopäätökset ja kierrän paikan jatkossa kaukaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti